Hvordan laver man hjemmelavet is? 5 metoder til lækker is

Denne guide er udgivet i samarbejde med Shavedice.dk

Børn såvel som voksne elsker is på en varm sommerdag, men den kolde dessert er såmænd velsmagende hele året rundt. Det gør sig ikke mindst gældende, hvis du laver isen selv fremfor bare at hente den i køledisken i det lokale supermarked. For det første er isen nemlig både blødere og mere kraftigt smagende, hvis du selv laver den. 

Du har nemlig mulighed for at kære dig om isen og bruge velsmagende råvarer i. Derudover er hjemmelavet is dog også bare bedre, fordi der er en historie bag, og fordi du selv har slidt i køkkenet for at få alt lige fra konsistens til smag rigtigt. Måderne at lave hjemmelavet is på er dog mange, og derfor kommer det i det følgende en kort introduktion til de tre mest brugte fremgangsmåder.

Lav hjemmelavet is med ismaskine

Først og fremmest kan du lave is med en ismaskine, og hvis du har penge til en ismaskine, er det da også en af de nemmeste måder at lave is som vi kender den fra butikken. Ismaskinen er nemlig sådan set bar en kæmpe røreskål, der langsomt nedfryser din blanding til en cremet konsistens uden store isblokke. Sådan laver du hjemmelavet is på simpel men effektiv vis. Hvorvidt du køber en dyr ismaskine med kompressorkøling eller ej er dog mindre vigtigt, medmindre du stiller meget store krav til din is. 

Uafhængigt af typen af din ismaskine, er fremgangsmåden dog, i store træk, den samme. Først sammenblander du alle ingredienserne i din is. Som oftest er ingredienserne ganske simple og tæller ikke meget andet end sukker, æg og fløde. Nogle gange kan de dog også bruge det søde og nærmest karamelagtige kondenserede mælk. Når først ingredienserne er godt og korrekt sammenblandet efter den pågældende overskrift, kan du så tilføje dine smagsgivere. Det kan være alt lige fra Nutella til mynteblade. Når isblandingen smager godt og rigtigt, kan du så vende den i ismaskinen for at transformere den til blød, lækker is. Derefter kan du så nedfryse den eller spise den som den er. Sådan laver du hjemmelavet is, der som nævnt minder meget om den købt i butikken, om end der er både sundere og mere velsmagende.

Du kan sagtens lave god is uden ismaskine

Bemærk dog, at man også sagtens kan lave lækker is uden at skulle bruge penge på en højteknologisk ismaskine. Er det målet, er såkaldt sorbet, dog det nemmeste. Det kræver nemlig bare lage fra en frugt eller et bær såsom jordbær. Sådan laver du hjemmelavet is udelukkende af naturlige ingredienser. Lagen kan nemlig udvindes fra jordbær ved at lægge dem i sukker i en periode. Væsken kan så skilles fra de egentlige bær og nedfryses til hjemmelavet is. Selvom jordbær og lignende er det mest almindelige, er der dog mange gode muligheder for at lave lækker sorbet. Du kan også basere isen på yoghurt. Sådan laver du hjemmelavet is uden overhovedet at skulle give ismaskinen en tanke.

Lav sund hjemmelavet is

Lige meget om du laver din is med eller uden ismaskine, er den dog fuld af sukker. Fordelene ved at lave sin is hjemmelavet er dog, at du fuldstændig selv bestemmer, hvad du vil putte i. Du kan derfor også sagtens lave en sund is uden sukker og fløde. Det kan du for eksempel gøre ved at blende frugt. I den sammenhæng er bananer særligt gode. De frosne bananer kan blendes sammen med en smule vand og enhver form for smagsgiver. Resultatet bliver en islignende masse, som dog skal spises ret hurtigt derefter, hvis du vil undgå varm is eller is med krystaller. Sådan laver du hjemmelavet is, hvis du gerne vil have mulighed for at spise den uden dårlig samvittighed.

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Skriv en kommentar