På en varm sommerdag er der simpelthen ikke noget bedre end en forfriskende dukkert i en pool eller et badebassin i haven. Sammen med kølige drinks og kolde is selvfølgelig!
Men det er ikke ‘bare sådan lige’ at have et badebassin, for det kan udvikle sig til noget af en bakteriebombe, hvis det ikke holdes rent. Vandet skal udskiftes, poolen skal rengøres, og du skal holde øje med alt fra alger til pH-værdi, hvis du vil undgå kløende hud og ondt i maven.
Læs videre, hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du helt konkret holder dit badebassin rent, så turene i vandet kan blive en god sommeroplevelse for hele familien.
Sådan holder du din pool og badebassin rent
Nogle vil nok blive overraskede over, hvor hurtigt der kan danne sig bakterier i en pool eller et badebassin. Bakterierne kommer ikke kun fra de personer og dyr, der opholder sig i vandet, men også fra jord og den omkringliggende natur.
“Der kan komme bakterier, så snart man har fyldt bassinet, og hvis det er en varm sommerdag, så er én dag rigeligt til, at bakterier kan forme sig”, siger en seniorkonsulent fra Teknologisk Institut til TV2.dk.
Derfor er det vigtigt, at du holder din pool eller badebassin rent, så det er rart at hoppe i på en varm sommerdag – her er der flere tiltag, du skal være opmærksom på.
1. Tilsæt bakteriedræbende midler til badevandet
Ifølge eksperterne skal du skifte vandet i dit badebassin hver eneste dag. Især når temperaturen rammer de 20 grader eller mere. Det er måske intet problem, hvis du har en babypool på kun 100 liter – men har du investeret i en stor pool på 35.000 liter, er det en anden (upraktisk og dyr) sag.
Du kan undgå at skifte dit vand så ofte, hvis du tilføjer bakteriedræbende midler til badevandet, og det allermest populære valg er selvfølgelig klor, som vi kender det fra svømmehallen. Husk at læse vejledningen grundigt, så du hverken tilføjer for meget eller for lidt til badevandet.
Husk at tilsætte flere vandplejemidler oftere og i større dosis, når det er varm sommer.
Det er desuden vigtigt hele tiden at tjekke og justere pH-værdien i badevandet. Den rette pH-værdi er mellem 7,0 og 7.4. Har vandet en forkert pH-værdi, vil der komme algevækst og bakterier i vandet.
2. Rengøring og vedligeholdelse uden klor
Er du ikke glad for klor, eller kan dit barn ikke tåle klor på huden, er der andre muligheder for at gøre badevandet mindre bakteriefyldt. Du undgår dog ikke at skulle skifte vandet i bassinet fra tid til anden – oftere, end hvis du brugte klor.
Skaf en god filterpumpe til dit badebassin, som kan tilbageholde partikler og urenheder fra badevandet. Det gør vandet ekstra klart og rent. Husk at efterse, rengøre og skifte filtret løbende. Dette er også en god idé, hvis du bruger klor i vandet.
Du kan også købe klorfri desinfektion til rengøring af dit badebassin.
3. Undgå snavs og blade
Vil du gerne have en dejlig ren pool, skal du fjerne snavs, blade og andet skidt hver eneste dag.
Du kan undgå noget af bøvlet ved at købe et cover, som passer perfekt til din pool eller badebassin.
Du kan også med fordel sætte en balje med vand foran bassinet, så børnene kan vaske deres fødder for græs og jord, inden de hopper i badebassinet.
4. Rengør bassinet løbende
Selvom du renser vandet og tilsætter klor, skal du stadig rengøre dit badebassin, så det ikke fyldes med bakterier.
Køb noget desinficerende rengøringsmiddel hertil – og inden du sætter poolen i vinterhi, kan du give det den helt store tur.
Hvad koster det at fylde et badebassin?
Et badebassin kan fås helt ned til få hundrede kroner, men det er ikke nødvendigvis selve bassinet, der sprænger budgettet. For poolen skal fyldes med vand, og hvad det koster at fylde afhænger af priserne på vand i netop dit boligområde.
Her er et par priseksempler med en gennemsnitspris på 6,9 øre pr. liter vand:
- Et badebassin på 100 liter koster 7 kr. at fylde.
- Et badebassin på 35.000 liter koster 2430 kr. at fylde.
Hertil hører udgifter til rengøringsmidler, pumpesæt mv. til dit badebassin.
Hos Bolius.dk finder du en beregner, som kan fortælle dig, hvor meget det koster at fylde netop dit badebassin.
Vedligeholdelse af pool i haven
Rengøring af pool efter brug
Selvom du bruger bakteriedræbende midler, såsom klor, i dit badebassin eller pool, er det stadig vigtigt at rengøre den efter brug.
Husk fx at:
- Efterse og rengøre filteret.
- Fjerne blade, græs og andet skidt fra vandet hver dag.
- Tjekke pH-værdien, fx ved tilfælde af algevækst.
- Give badebassinet en ‘chokbehandling’ med desinfektionsmiddel efter behov.
- Skifte vandet løbende, især hvis det begynder at blive misfarvet.
Brug evt. et overdækken til dit badebassin eller pool, så dit rengøringsarbejde gøres lidt lettere. Du kan med fordel investere i fx en bundstøvsuger, et bundnet og en poolbørste til at rengøre din pool med.
Husk også at pakke badebassinet ned om vinteren, så det ikke beskadiges unødigt.
LÆS OGSÅ: Fritstående pool til haven – stor test af de bedste havepools
Hvornår skal man skifte vand i et badebassin?
Hvor længe kan et badebassin stå?
Det tager tid at fyld et badebassin op, og derfor kan det også være fristende at lade vandet være længe deri, før det skiftes ud. Men det er en stor fejl, for vandet i et badebassin kan blive en regulær bakteriebombe, fx grundet fæces-bakterier, som kan gøre enten dig eller dine børn syge, hvis der ikke tages visse forbehold.
Ønsker du ikke at fylde badevandet med klor eller andre kemikalier, der kan bremse udviklingen af bakterier, skal vandet i dit badebassin skiftes hver eneste gang, du bruger det – dvs. måske hver eneste dag. Overvej også at gøre dette, selvom du har puttet klor i vandet for en sikkerheds skyld.
Kan man bruge almindelig klorin i badebassin?
Klorin er et rengøringsmiddel, som du fx kan bruge til at fjerne mug og skimmel. Det er ikke det samme som klor, som du bruger til at dræbe bakterierne i en pool eller badebassin.
Du kan dog godt bruge klorin til at rengøre badebassinet, når det er tømt for vand, da det er godt til at fjerne lugte og desinficere.
Hvad sker der hvis der er for meget klor i badebassinet?
en ubehagelig badetur for dem, og de vil måske få kløe på huden. Du risikerer desuden at sænke PH-værdien så meget, at luften bliver farlig at indånde. Tjek derfor altid vejledningen på pakken, når du tilføjer klor til dit badebassin for at bremse bakterierne.