Er du den næste Steph Curry eller Luka Donic? Med en basketballstander i haven eller på villavejen, så lever drømmen i hvert fald. Vi har fundet de bedste basketballstandere til private og institutioner.

Vores ekspert har også skrevet en guide til køb. Læs hele guiden eller brug indholdsfortegnelsen nedenunder til at hoppe i artiklen.

Sådan har vi udført testen

Jeg har spillet basketball siden jeg var 10 år. Rigtig mange timer er brugt på kurven derhjemme, i klubben og på basketbaner rundt omkring. Derfor vil jeg med al ydmyghed påstå jeg har mere forstand på basketkurve end tilfældige “forbrugersider” på nettet.

Der er sket utrolig meget med basketkurve og standere siden jeg var barn. Kvaliteten er steget enormt og prisen er faldet tilsvarende. I dag kan man få en justerbar basketstander med dunkekurv for 2000-3000kr. Det er virkelig billigt når man tænker på hvor meget man får for pengene.

En basketkurv er ikke bare et stykke legetøj, det er et nødvendigt redskab for børn og unge der drømmer om at blive professionel i NBA.

Skal man være rigtig god til basket, skal man tage rigtig mange skud. Det kan du kun gøre, hvis du har en basketkurv i nærheden. Dem er der desværre ikke så mange af som fodboldbaner. Men med en justerbar basketball stander får du en kurv i officiel højde, med en plade der giver korrekt opspring.

I denne artikel har jeg været nettet igennem for at finde de bedste basketkurve til forskellige behov. Jeg har fundet basketkurve til hobby og hyggespil og basketkurve der skal bruges i fritidsklub eller til den seriøse spiller.

Se billige basketballstandere her fra Apuls.dk

Hvilken basketkurv skal du købe?

3 ting du skal vide før du køber en basketballkurv

Flytbar basketball stander

Flytbar basketball stander

Basketball stander til jorden

Basketball stander til jorden

Vægmonteret basketballkurv

Vægmonteret basketballkurv

For at du kan købe den helt rigtige basketkurv er det vigtigt at kende til forskellen på de forskellige typer kurve og standere. Køber man den forkerte kan det nemlig hurtig ende med ødelagt kurv og ærgelige miner. Her får du en kort guide til køb af basketkurv. Vil du vide mere, kan du følge linksene nedenunder til en detaljeret gennemgang.

Skal det være flytbar basketstander, fast basketstativ eller basketkurv med plade?

Flytbare basketstandere er meget populære lige nu. Her får man en stander med kurv og plade, der kan flyttes væk som man ønsker. Standerne fås i en række forskellige modeller og størrelser, til de mindre børn, men også i næsten fuld størrelse til seriøse spillere. Perfekt til villavejen.

Fast basketstativ til nedgravning. Skal I have et basketstativ der skal bruges af kvarterets børn eller måske til fritidsklubben, så kan det være værd at se efter et basketstativ der kan graves ned. Her får man mere stabilitet.

Basketkurv med plade er en god mulighed hvis du har en carport eller lignende, hvor du kan hænge en plade op. Det er en billigere løsning, hvor du stadig kan have en realistisk kurv og plade.

Flytbar basketball stander

Flytbar basketball stander
En flytbar basketball stander er det smarte og sjove valg til villavejen

Flytbare basketballstandere er klart de mest populære basketkurve – og med god grund. De kan flyttes efter behov, fås i mange forskellige størrelser og er bare rigtig god værdi for pengene.

Der er sket meget det sidste årti. Nu kan du få en virkelig prof basketball stander med en stor plade og dunkekurv for bare 1000-2000 kr. Skal den være ekstra god, får man for 2500-3000kr en baskerkurv med stor plade og solid, tyk stål.

En flytbar basketstander passer perfekt til villavejen eller carporten, men kan også sagtens bruges til klubben og fritidsinstitution. Faktisk bliver mobile standere brugt til streetbasket konkurrencer i dag, så det er langt fra bare noget til villavejen.

Den flytbare stander har en base, der skal fyldes med sand (eller vand), hvorefter den står solidt. Det siger sig selv at jo mere sand man kommer i standeren, desto mere solidt står den plantet. Basen kan være udformet sådan at den sender bolden tilbage til den der skyder. Det er super smart når man står og træner og skyder for sig selv.

De fleste plader til basketballstandere er lavet i Polyethylen plast eller det hårdere Polycarbonat plast. Enkelte modeller har plade lavet i Akryl, der giver et mere naturligt opspring. De fleste har dog plast, hvilket også er helt fint.

Se billige basketballstandere her fra Apuls.dk


Basketballstander med stor plade og dunkekurv

Disse basketball standere har både stor plade og dunkekurv og er derfor vores anbefalede køb.

My Hood Basketballstander

 • Basketball stander – Bedst til prisen
 • Trinløs justering i højden 230-305 cm
 • Lavet i pulverlakeret stål.
 • God pris.

My Hood Basketballstander - meget for pengene

 

Til Butik

Hvis du godt kan lide at ”shoote hoops”, så er My Hood standeren perfekt. Du kan selv justere højden mellem 230 og 305 centimeter og gradvist øge sværhedsgraden.

Kurven er lavet i stål med et backboard i polycarbonat. Det er meget slidstærkt og kan modstå brug gennem forskellige sæsoner. Alle basketebold entusiaster fra 8 år og op kan øve sig på nettet.

Stil det i gården med et hårdt underlag. Sættet vejer 30 kilo.


Guardian ProElite Basketballstander

 • Høj kvalitet
 • Kunderne elsker Guardian ProElite
 • Justerbar teleskopstang (2,30-3,05 m)
 • Solidt net lavet i nylon.
 • Til seriøs basket træning.
 • Base på 160 kilo.

Guardian ProElite Basketballstander

Til Butik

Denne basketstander er perfekt både til hygge og semi-professionel træning. Den har et blødt net i nylon, som er bedre at træne på end for eksempel stål.

Basen skal blot fyldes med sand eller vand for at stå stabilt. Kurven måler klassiske 45 centimeter i diameteren, og den store plade giver gode muligheder for ”rebounds”.

Du kan flytte højden op og ned, alt efter hvem der skal bruge nettet.


Bestplay ELITE Basketballstander

 • Til både privat og professionel brug.
 • Kan fyldes med 172 kilo sand for maks. stabilitet
 • Kan justeres fra 2,30 til 3,05 meter
 • Kommer med bouncestander

Bestplay ELITE Basketballstander

Til Butik

Træn professionelt med Bestplays ELITE basket stander. Den er på standard 45 centimeter i diameteren og en solid plade at dunke på.

I bunden af standeren er der en smart bounceplade, som automatisk skyder bolden tilbage til spilleren. ELITE modellen er nem at sætte op selv og flytte rundt på.

Du kan både træne solo eller sammen med venner. Justér højden som det passer – den kan maksimalt blive lige over 3 meter.


Odin Basketstander 38 cm – Justerbar fra 1,60 m til 2,1 m – med Fod

 • Vandresistent nylon net.
 • God pris.
 • Stander i solidt stål.

Odin Basketstander 38 cm - Justerbar fra 1,60 m til 2,1 m - med Fod

Til Butik

Du kan sagtens få en fremragende basketstander til en lav pris online. Det er Odin modellen her et bevis på. Standeren er lavet i slidstærkt stål og holder til udendørs brug i mange år.

I bunden fyldes 37 liter vand i for at holde basen til jorden. Nettet er fremstillet i vandtæt nylon, som giver den perfekte ”swoosh” lyd, når du scorer.

Højden er her på mellem 1,6 og 2,1 meter, og kurven måler 38 centimeter.


Odin Basketstander 45 cm Pro – Justerbar fra 2,30 m til 3,05 m- til Nedstøbning

 • Professionel kvalitet.
 • Nedstøbt stander.
 • Net i ægte nylon.

Odin Basketstander 45 cm Pro - Justerbar fra 2,30 m til 3,05 m- til Nedstøbning

Til Butik

Hvis du vil gå all in med din hjemme basket træning, så vælg denne Odin stander. Den er nedstøbt og lavet i absolut professionel kvalitet.

Det kræver selvfølgelig, at du har lidt gårds/terasse plads til rådighed. Men til gengæld får du en suveræn kurv i hele 45 centimeter samt et top net i nylon.

Højden kan selvfølgelig justeres, så du både kan skyde højt og lidt lavere. Forskellen giver også mulighed for at tilpasse standeren til for eksempel børn og teenagere.


Odin Basketstander 45 cm – Justerbar fra 1,35 m til 3,05 m – med Fod

 • Standeren har hjul og kan rykkes.
 • Mulighed for justering mellem 1,35 og 3,05 meter.

Odin Basketstander 45 cm - Justerbar fra 1,35 m til 3,05 m - med Fod

Til Butik

Basen på denne stander har hjul, så den er nem at flytte rundt. Det giver mulighed for mere fleksibel udendørs basket træning.

Du skal blot fylde den med 130 liter vand for at den står stabilt. Nylonkurven er perfekt at dunke på, og du kan uden tvivl få mange timer til at gå med at træne skud.

Uanset om du øver alene eller sammen med venner, vil du blive glad for Odin basketstanderen på 45 centimeter.


Basketplade med kurv

Basketplade med kurv

Har du ikke plads til en basketball stander og har du fx en carport, så kan en basketkurv på plade være en god løsning. Her køber du en plade og kurv, enten samlet eller hver for sig. Kurven og pladen kan så monteres på for eksempel carporten med et beslag.

Det kan fungere fint, men du bør være opmærksom på at det kan give problemer med plads under kurven. Det er ikke det fedeste at hamre ind i carporten eller væggen, når man lige har lavet et layup. Det er derfor bedre at sætte pladen på et stativ der får pladen væk fra væggen.


Sklz Pro Mini Hoop XL Basketballkurv

 • Indendørs basketkurv til de små.
 • Bold medfølger.
 • Lille størrelse.

Sklz Pro Mini Hoop XL Basketballkurv

Til Butik

De mindste skal da også have lov at slam dunke! Sklz Pro Mini Hoop XL kommer i mellem størrelse og kan sættes op på en dør eller væg indendørs.

På den måde kan der trænes året rundt – og i alt slags vejr. Du får et komplet sæt med både net, plade og en lille basketbold. Selve pladen måler 58 x 40 centimeter, og kurven er affjedret.

Basketløsningen her er perfekt til legesyge og sporty børn. Og så kan I træne sammen i familien.


My Hood basketplade med kurv

 • Bold i størrelse 7 medfølger.
 • Stærk pris.
 • Stålophæng til montering.

My Hood basketplade med kurv

Til Butik

Kom i ægte basketform med denne seje My Hood kurv!

Det sættes nemt op på enten en væg eller mur. Pladen er i gennemsigtig polycarbonat og med et stålophæng, der holder den fast under selv de mest intense skud. Med i sættet får du oven i købet en basketbold, så du kan gå i gang med at spille med det samme.

Kurven er designet som en stålring, der måler 45 centimeter.


Basketstativ til nedgravning

Basketstativ til nedgravning

Hvis du skal anlægge en mere permanent basketbane, for eksempel til et fritidshjem, så er den bedste løsning ofte at grave et basketballstativ ned. Her støbes stativet fast i beton og dækkes med jord. Det giver det mest stabile basketstativ, som tåler at man dunker og hænger i kurven. Så længe man altså har en kurv og plade der tåler det. Det er særlig hvis man skal have en fuld størrelse plade, at det kan blive nødvendigt med et mere robust system.

I denne kategori er det især mærkerne Spalding og Lifetime der dominerer. De billigste løsninger får man helt ned til 3000kr, men der er nok grund til at være skeptisk til den pris. Et egentlig “professionelt” setup koster snarere 10.000 – 20.000kr. Det er værd at bemærke at man for den pris også får profesionelle flytbare basketballstandere. For ca. 10.000 kr kan man for eksempel få Spalding Platinum flytbar basketball stander, der dog ikke har de officielle mål.

Basketplade mål og materialer

Basketplade mål og materialer

Hvor højt skal en basketkurv hænge?

En standard basketball kurv for voksne er placeret 305cm over jorden og 265cm for børn (‘mini’). Derfor kan det være en god ide at have en kurv der kan indstilles i højden.

De fleste yngre spillere kan godt lide at sætte kurven ned en gang imellem, så man kan dunke. Men det skal samtidig også være muligt at spille på den rigtige voksen højde. Voksen betyder i dette tilfælde Junior, som begynder ved 13 år. Her er en flytbar basketball stander en stor fordel i forhold til en plade med kurv, der jo kun kan have en højde.

I afsnittet i begyndelsen skrev jeg at du bør få dig en en så stor basketplade som muligt.

Hvorfor det? Jo, fordi pladeskud er en meget vigtig del af basketball. Der er masser af spillere i NBA der har gjort det til en karriere at ramme pladeskud, tænk på Spurs legenden Tim Duncan. Du kan sagtens spille og have det sjovt med en lille plade, men hvis det skal være lidt mere seriøst, så skal der altså være en ordentlig plade.

En officiel basketplade måler altså som sagt 180cm x 105cm og er rektangulær. Det er meget få, hvis nogen, af de flytbare basketstandere, der har så stor en plade. Det stiller så spørgsmålet? Hvad skal man så gå efter, hvis nu man ikke kan få en fuld størrelse plade?

Jeg anbefaler du går efter at købe en rektangulær/firkantet plade i et ordentligt materiale. En rektangulær eller firkantet plade er mere realistisk i forhold til de ofte halvrunde plader du ser på mange basketstandere. Dermed ikke sagt, de ikke kan bruges. Hvis der ikke er plads til mere, så må det jo være sådan.

Se billige basketballstandere her fra Apuls.dk

Materialer

Materiale er en anden vigtig overvejelse. Det materiale der bruges giver forskellig “rebound” når bolden rammer pladen. Det er en flad fornemmelse, når bolden rammer pladen og bare falder fladt til jorden. Realistisk er det i hvert fald ikke. Materialet spiller også en rolle i forhold til holdbarhed og brydstyrke, hvilket er vigtigt hvis du skal have en dunkekurv.

Fiberglas

En moderne basketplade er lavet af fiberglas, der er gennemsigtigt, let og meget stærkt. Fiberglas bruges i professionel basketball. Det er også det dyreste materiale og bruges sjældent i modeller til private.

Plexiglas/Akryl

Akryl er en god og holdbar plade, som giver en naturlig rebound og som kan tåle man dunker på en dunkekurv. Det bedste man typisk kan få til privatbrug. Er mere porøst end fx polycarbonat, men stadig meget holdbart.

Polyethylen og Polycarbonat

Polyethylen er en hård plasttype, der ofte bruges i basketkurve. Polycarbonat er også en plasttype, der er ofte brugt og som er hårdere end polyethylen. Begge kan være gennemsigtige. Polycarbonat er meget hårdfør og derfor velegnet til vind og vejr.

Grafit og plast

De billigste basketplader er lavet af smeltet hård plast. Det er også den dårligste type materiale til en basketplade. Først og fremst er plast ikke et materiale der giver en ordentlig rebound. Bolden falder fladt ned, når den rammer pladen. Dertil er materialet meget porøst og går nemt i stykker. Du kan ikke dunke på en plade af plast. Grafit og plast kan være ok til mindre børn, men for større børn, der kan dunke, så er det ikke en god ide.

Træ og stål

Gode gammeldags træplader findes stadig enkelte steder i landet. Mange er nok vokset op med en træplade i gymnastiksalen. Træ er da også et glimrende materiale. Det er holdbart, stærkt og giver et godt opspring til bolden. Der er dog ikke ret mange plader tilbage af træ. Det skyldes nok at træ er et tungt materiale, der med tiden begynder at rådne. Det er nok også blevet dyrere at få lavet.

Derfor er stål nu blevet erstatningen til træ på mange basketbaner rundt omkring. Man laver pladen i et tæt mønster, ikke massivt, men med huller i, så man sparer på materialet. Det er et ok materiale i forhold til rebound, men efter min mening underlegent i forhold til træ. Den store fordel er selvfølgelig at det ikke kan gå i stykker og kan holde i 100 år. Jeg synes det er lidt et ærgeligt materiale, der fratager noget charme.

Er du selv god med hænderne kan du altså selv vælge at lave en plade. Enten i træ eller i stål. Du kan læse mere om hvordan du gør under afsnittet “DIY basketkurv og plade”.

Basketkurve og dunkekurve

Basketkurve og dunkekurve

Min første basketkurv var en fin kurv der sad på en plade af grafit. Vi spillede på den hver dag i flere år, lige indtil en kammerat kom forbi, dunkede og hang lige et halvt sekund. Så var kurven bøjet og pladen knækket!

En basketkurv måler 45cm i diameter og det måler alle kurve du køber, men derudover er der stor forskel. Gå efter en så tyk kurv som muligt og overvej om du skal købe en dunkekurv. Jeg anbefaler helt sikkert at investere de ekstra hundrede kroner i en dunkekurv. Det giver spillet en ekstra dimension og vil helt sikkert være noget der bliver sat pris på.

De billigste kurve på markedet er ikke beregnet til dunk. De har altså ingen fjeder, der kan tage imod. Det betyder også at de vil blive ødelagt ved et dunk.

3 slags basketballkurv

Almindelig kurv

Almindelig kurv – IKKE til dunk

Dunkekurv med fjeder

Dunkekurv med fjeder – kan dunke, men ikke hænge

Prof dunkekurv

Prof dunkekurv – kan dunke OG hænge i kurven

Når det gælder dunkekurve er der flere forskellige typer. Alle dunkekurve bruger en fjeder til at aftage trykket på selve kurven. På en dunkekurv til private er der typisk en fjeder der kan ses, på dunkekurve til konkurrence brug er der typisk en skjult fjeder (se illustration).

Ofte kan man for et par hundrede kroner ekstra købe en fjeder der kan konvertere kurven til en dunkekurv.

Obs! En dunkekurv er til dunk, men ikke til at hænge i. Skal man hænge i kurven, skal man købe en professionel kurv.

Se billige basketballstandere her fra Apuls.dk