Basketball stander og basketkurv

Er du den næste Steph Curry eller Luka Donic? Med en basketballstander i haven eller på villavejen, så lever drømmen i hvert fald. Vi har fundet de bedste basketballstandere til private og institutioner. Vores ekspert har også skrevet en guide til køb. Læs hele guiden eller brug indholdsfortegnelsen nedenunder til at hoppe i artiklen.

Sådan har vi udført testen

Jeg har spillet basketball siden jeg var 10 år. Rigtig mange timer er brugt på kurven derhjemme, i klubben og på basketbaner rundt omkring. Derfor vil jeg med al ydmyghed påstå jeg har mere forstand på basketkurve end tilfældige “forbrugersider” på nettet.

Der er sket utrolig meget med basketkurve og standere siden jeg var barn. Kvaliteten er steget enormt og prisen er faldet tilsvarende. I dag kan man få en justerbar basketstander med dunkekurv for 2000-3000kr. Det er virkelig billigt når man tænker på hvor meget man får for pengene.

En basketkurv er ikke bare et stykke legetøj, det er et nødvendigt redskab for børn og unge der drømmer om at blive professionel i NBA.

Skal man være rigtig god til basket, skal man tage rigtig mange skud. Det kan du kun gøre, hvis du har en basketkurv i nærheden. Dem er der desværre ikke så mange af som fodboldbaner. Men med en justerbar basketball stander får du en kurv i officiel højde, med en plade der giver korrekt opspring.

I denne artikel har jeg været nettet igennem for at finde de bedste basketkurve til forskellige behov. Jeg har fundet basketkurve til hobby og hyggespil og basketkurve der skal bruges i fritidsklub eller til den seriøse spiller.

Hvilken basketkurv skal du købe?

3 ting du skal vide før du køber en basketballkurv
Flytbar basketball stander
Basketstativ til nedgravning
Basketball stander til jorden
Vægmonteret basketballkurv

For at du kan købe den helt rigtige basketkurv er det vigtigt at kende til forskellen på de forskellige typer kurve og standere. Køber man den forkerte kan det nemlig hurtig ende med ødelagt kurv og ærgelige miner. Her får du en kort guide til køb af basketkurv. Vil du vide mere, kan du følge linksene nedenunder til en detaljeret gennemgang.

Skal det være flytbar basketstander, fast basketstativ eller basketkurv med plade?

Flytbare basketstandere er meget populære lige nu. Her får man en stander med kurv og plade, der kan flyttes væk som man ønsker. Standerne fås i en række forskellige modeller og størrelser, til de mindre børn, men også i næsten fuld størrelse til seriøse spillere. Perfekt til villavejen.

Fast basketstativ til nedgravning. Skal I have et basketstativ der skal bruges af kvarterets børn eller måske til fritidsklubben, så kan det være værd at se efter et basketstativ der kan graves ned. Her får man mere stabilitet.

Basketkurv med plade er en god mulighed hvis du har en carport eller lignende, hvor du kan hænge en plade op. Det er en billigere løsning, hvor du stadig kan have en realistisk kurv og plade.

Flytbar basketball stander

Flytbar basketball stander

En flytbar basketball stander er det smarte og sjove valg til villavejen

Flytbare basketballstandere er klart de mest populære basketkurve – og med god grund. De kan flyttes efter behov, fås i mange forskellige størrelser og er bare rigtig god værdi for pengene. Der er sket meget det sidste årti. Nu kan du få en virkelig prof basketball stander med en stor plade og dunkekurv for bare 1000-2000 kr. Skal den være ekstra god, får man for 2500-3000kr en baskerkurv med stor plade og solid, tyk stål.

En flytbar basketstander passer perfekt til villavejen eller carporten

Eric - Fitfact.dk

En flytbar basketstander passer perfekt til villavejen eller carporten, men kan også sagtens bruges til klubben og fritidsinstitution. Faktisk bliver mobile standere brugt til streetbasket konkurrencer i dag, så det er langt fra bare noget til villavejen.

Den flytbare stander har en base, der skal fyldes med sand (eller vand), hvorefter den står solidt. Det siger sig selv at jo mere sand man kommer i standeren, desto mere solidt står den plantet. Basen kan være udformet sådan at den sender bolden tilbage til den der skyder. Det er super smart når man står og træner og skyder for sig selv.

De fleste plader til basketballstandere er lavet i Polyethylen plast eller det hårdere Polycarbonat plast. Enkelte modeller har plade lavet i Akryl, der giver et mere naturligt opspring. De fleste har dog plast, hvilket også er helt fint.

Basketballstander med stor plade og dunkekurv

Disse basketball standere har både stor plade og dunkekurv og er derfor vores anbefalede køb.

Swager Basketballstander

Basketball stander med robust plade og kurv. Pladen måler hele 144x88cm. Denne basketballstander med dunkekurv er til seriøse spillere og kan justeres i højden. Foden har bounceplade, så bolden kommer tilbage til spilleren.

2999 DKK

Bestplay ELITE Basketballstander

Basketballstander med stor plade, på hele – 142x95cm. Pladen er lavet i polyethylen og har dunkekurv med 2 fjedre. Kan justeres i højden. Foden fyldes med sand eller vand.

2499 DKK

Guardian ProElite Basketballstander

Topmodel fra COOP. Basketball stander med dunkekurv og stor plade – 140x82cm – i polyethylen. Kan justeres i højden. Foden rummer op til 160kg sand, hvilket giver god stabilitet.

2625 DKK
Basketball stander - værdi for pengene

My Hood Basketballstander

Populær basketballstander til en god pris. My Hood har plade i holdbart og realistisk Polycarbonat i størrelse 111x76cm. Kan justeres i højden uden værktøj. Foden fyldes med sand eller vand.

1760 DKK
Basketballstander med plade i akryl

Spalding NBA Silver

Basketballstander fra det kendte amerikanske mærke Spalding. Pladen er lavet af akryl, der giver den bedste og mest realistiske rebound.

2999 DKK
Basketballstander fra Spalding

Det amerikanske mærke Spalding er officiel leverandør til verdens bedste basketball liga NBA. Spalding er måske mest kendt i Danmark for deres bolde, men de laver også basketkurve og basketballstandere af meget høj kvalitet og som ser meget professionelle ud.

Hvis du vil være sikker på at købe kvalitet, så er Spalding et godt valg. Hos Spalding får du blandt andet en plade i Akryl, hvilket giver et bedre opspring når bolden rammer kurven. Du får også de bedste dunkekurve med Spalding.

NBA Highlight Acrylic Portable

Basketballstander fra det kendte amerikanske mærke Spalding. Pladen er lavet af akryl og composit-materiale, der giver den bedste og mest realistiske rebound. Pladen måler 107x90cm og foden kan indeholde 106 liter vand eller sand.

Spalding Gold Exacta High Lift

Elite model fra Spalding – Basketballstander fra det kendte amerikanske mærke Spalding. Pladen er lavet af akryl, der giver den bedste og mest realistiske rebound. Pladen måler 122x90cm og foden kan indeholde 150 liter vand eller sand.

Basketplade med kurv

Har du ikke plads til en basketball stander og har du fx en carport, så kan en basketkurv på plade være en god løsning. Her køber du en plade og kurv, enten samlet eller hver for sig. Kurven og pladen kan så monteres på for eksempel carporten med et beslag.

Det kan fungere fint, men du bør være opmærksom på at det kan give problemer med plads under kurven. Det er ikke det fedeste at hamre ind i carporten eller væggen, når man lige har lavet et layup. Det er derfor bedre at sætte pladen på et stativ der får pladen væk fra væggen.

Basketballkurv med plade

My Hood basketplade med kurv

Basketballplade med kurv fra populære My Hood. Måler 116x80cm og kan monteres direkte på væggen, husmuren eller carporten.

599 DKK

Lux basketplade med dunkekurv

LUX basketballplade er i en rigtig god kvalitet og lavet i materialet HDPE plast. Der medfølger beslag, så pladen er klar til at montere i murværk eller træværk. inkl. net og kurv. Kurven måler 45 cm i diameter.

699 DKK

Basketstativ til nedgravning

Hvis du skal anlægge en mere permanent basketbane, for eksempel til et fritidshjem, så er den bedste løsning ofte at grave et basketballstativ ned. Her støbes stativet fast i beton og dækkes med jord. Det giver det mest stabile basketstativ, som tåler at man dunker og hænger i kurven. Så længe man altså har en kurv og plade der tåler det. Det er særlig hvis man skal have en fuld størrelse plade, at det kan blive nødvendigt med et mere robust system.

I denne kategori er det især mærkerne Spalding og Lifetime der dominerer. De billigste løsninger får man helt ned til 3000kr, men der er nok grund til at være skeptisk til den pris. Et egentlig “professionelt” setup koster snarere 10.000 – 20.000kr. Det er værd at bemærke at man for den pris også får profesionelle flytbare basketballstandere. For ca. 10.000 kr kan man for eksempel få Spalding Platinum flytbar basketball stander, der dog ikke har de officielle mål.

Basketplade mål og materialer

Hvor højt skal en basketkurv hænge?

En standard basketball kurv for voksne er placeret 305cm over jorden og 265cm for børn (‘mini’). Derfor kan det være en god ide at have en kurv der kan indstilles i højden.

De fleste yngre spillere kan godt lide at sætte kurven ned en gang imellem, så man kan dunke. Men det skal samtidig også være muligt at spille på den rigtige voksen højde. Voksen betyder i dette tilfælde Junior, som begynder ved 13 år. Her er en flytbar basketball stander en stor fordel i forhold til en plade med kurv, der jo kun kan have en højde.

I afsnittet i begyndelsen skrev jeg at du bør få dig en en så stor basketplade som muligt.

Hvorfor det? Jo, fordi pladeskud er en meget vigtig del af basketball. Der er masser af spillere i NBA der har gjort det til en karriere at ramme pladeskud, tænk på Spurs legenden Tim Duncan. Du kan sagtens spille og have det sjovt med en lille plade, men hvis det skal være lidt mere seriøst, så skal der altså være en ordentlig plade.

En officiel basketplade måler altså som sagt 180cm x 105cm og er rektangulær. Det er meget få, hvis nogen, af de flytbare basketstandere, der har så stor en plade. Det stiller så spørgsmålet? Hvad skal man så gå efter, hvis nu man ikke kan få en fuld størrelse plade?

Jeg anbefaler du går efter at købe en rektangulær/firkantet plade i et ordentligt materiale. En rektangulær eller firkantet plade er mere realistisk i forhold til de ofte halvrunde plader du ser på mange basketstandere. Dermed ikke sagt, de ikke kan bruges. Hvis der ikke er plads til mere, så må det jo være sådan.

Materialer

Materiale er en anden vigtig overvejelse. Det materiale der bruges giver forskellig “rebound” når bolden rammer pladen. Det er en flad fornemmelse, når bolden rammer pladen og bare falder fladt til jorden. Realistisk er det i hvert fald ikke. Materialet spiller også en rolle i forhold til holdbarhed og brydstyrke, hvilket er vigtigt hvis du skal have en dunkekurv.

Fiberglas

En moderne basketplade er lavet af fiberglas, der er gennemsigtigt, let og meget stærkt. Fiberglas bruges i professionel basketball. Det er også det dyreste materiale og bruges sjældent i modeller til private.

Plexiglas/Akryl

Akryl er en god og holdbar plade, som giver en naturlig rebound og som kan tåle man dunker på en dunkekurv. Det bedste man typisk kan få til privatbrug. Er mere porøst end fx polycarbonat, men stadig meget holdbart.

Polyethylen og Polycarbonat

Polyethylen er en hård plasttype, der ofte bruges i basketkurve. Polycarbonat er også en plasttype, der er ofte brugt og som er hårdere end polyethylen. Begge kan være gennemsigtige. Polycarbonat er meget hårdfør og derfor velegnet til vind og vejr.

Grafit og plast

De billigste basketplader er lavet af smeltet hård plast. Det er også den dårligste type materiale til en basketplade. Først og fremst er plast ikke et materiale der giver en ordentlig rebound. Bolden falder fladt ned, når den rammer pladen. Dertil er materialet meget porøst og går nemt i stykker. Du kan ikke dunke på en plade af plast. Grafit og plast kan være ok til mindre børn, men for større børn, der kan dunke, så er det ikke en god ide.

Træ og stål

Gode gammeldags træplader findes stadig enkelte steder i landet. Mange er nok vokset op med en træplade i gymnastiksalen. Træ er da også et glimrende materiale. Det er holdbart, stærkt og giver et godt opspring til bolden. Der er dog ikke ret mange plader tilbage af træ. Det skyldes nok at træ er et tungt materiale, der med tiden begynder at rådne. Det er nok også blevet dyrere at få lavet.

Derfor er stål nu blevet erstatningen til træ på mange basketbaner rundt omkring. Man laver pladen i et tæt mønster, ikke massivt, men med huller i, så man sparer på materialet. Det er et ok materiale i forhold til rebound, men efter min mening underlegent i forhold til træ. Den store fordel er selvfølgelig at det ikke kan gå i stykker og kan holde i 100 år. Jeg synes det er lidt et ærgeligt materiale, der fratager noget charme.

Er du selv god med hænderne kan du altså selv vælge at lave en plade. Enten i træ eller i stål. Du kan læse mere om hvordan du gør under afsnittet “DIY basketkurv og plade”.

Basketkurve og dunkekurve

Min første basketkurv var en fin kurv der sad på en plade af grafit. Vi spillede på den hver dag i flere år, lige indtil en kammerat kom forbi, dunkede og hang lige et halvt sekund. Så var kurven bøjet og pladen knækket!

En basketkurv måler 45cm i diameter og det måler alle kurve du køber, men derudover er der stor forskel. Gå efter en så tyk kurv som muligt og overvej om du skal købe en dunkekurv. Jeg anbefaler helt sikkert at investere de ekstra hundrede kroner i en dunkekurv. Det giver spillet en ekstra dimension og vil helt sikkert være noget der bliver sat pris på.

De billigste kurve på markedet er ikke beregnet til dunk. De har altså ingen fjeder, der kan tage imod. Det betyder også at de vil blive ødelagt ved et dunk.

3 slags basketballkurv
Almindelig kurv - IKKE til dunkt
Dunkekurv med fjeder - kan dunke, men ikke hænge
Prof dunkekurv - kan dunke OG hænge i kurven

Når det gælder dunkekurve er der flere forskellige typer. Alle dunkekurve bruger en fjeder til at aftage trykket på selve kurven. På en dunkekurv til private er der typisk en fjeder der kan ses, på dunkekurve til konkurrencebrug er der typisk en skjult fjeder (se illustration). Ofte kan man for et par hundrede kroner ekstra købe en fjeder der kan konvertere kurven til en dunkekurv. Obs! En dunkekurv er til dunk, men ikke til at hænge i. Skal man hænge i kurven, skal man købe en professionel kurv.

5 Comments
  • Hej Lotte,

   Swager modellen er ca. 20cm bredere, det tæller som plus.

   Spalding modellen har en akryl plade, det er nok bedre end Swager der har PE-plast.

   Kurvene ser meget ens ud.

   Swager virker til at kunne have mere vand/sand i foden, mere stabil.

   Spalding er den officielle leverandør til NBA, nogen vil måske synes den ser lidt bedre ud.

   Begge er gode. Vil du betale ekstra for det “rigtige” mærke? Vil du hellere have en større bagplade, der er mere realistisk?

 1. Hej, min søn på snart 15 år er starter på basket. Han er ca 190 cm høj.
  Vi vil støbe 2 stolper 10x10cm i jorden 90 cm i dybden. Kan dette holde? Og hvilken plade og kurv skal vi helst kigge efter.
  Mvh Glenn

  • Reply
   Eric - Wildtoys.dk marts 29, 2020 at 1:29 pm

   Hej Glenn, det er ikke din søns højde, der gør en forskel, det er hans vægt HVIS han hænger i kurven. Når han er 190cm er han nok lige tung som en voksen mand, så hvis plade og kurv skal tåle dunk, så skal det være en reel dunkekurv med en tyk plade i akryl, træ eller metal. Ellers skal man op og have en mobil basketballstander til prof-brug, fx en Spalding Pro Glide II, eller lignende. Jeg har desværre ikke så godt styr på plader til at kunne anbefale en, men du skal lede efter: “dunkekurv med plade”.

 2. Hej Glen, Efter et år i USA, hvor han boede hos en baksetcoach, kræver sønnen en bedre set up end den kurv vi pt har hængende på carporten. Vi tænker umiddelbart at det er bedst købe noget ordenligt (omkring 10.000,-), men er i tvivl om vi skal købe en stander der støbes eller en med ‘fod’…og ja, vi har en røvfuld unger og synes også selv det er sjovt, så den skal kunne tåle lidt 😉

Skriv en kommentar