Der er intet så godt som følelsen af frihed. Det kan være følelsen af selv at kunne bestemme, hvornår man vil tage fra A til B, eller det kan være følelsen af vinden i håret, og adrenalinen der pumper. Nu er det muligt at kombinere alle tre ting og samtidig få fuld underholdning imens. Med et el-skateboard er du ikke afhængig af, at andre skal transportere dig fra A til B, og du slipper for at tænke på dine cykeldæk, der punkterer alt for ofte.

Med et elektrisk skateboard får du vind i håret og samtidig et praktisk transportmiddel. Det er dog ikke rent sjov og ballade – du skal huske at tage hensyn til og være opmærksom på andre trafikanter og fodgængere samt din egen sikkerhed på boardet.

De 4 vigtige før du køber

 • Bremse

Fordi der er tale om et el-skateboard, er det vigtigt, at skateboardet har en god bremseevne. Én ting er, hvordan skateboardet bremser på private villaveje, hvor du formentlig ikke kommer op i så høj en fart.

En anden ting er, hvordan skateboardet bremser, når du befærder dig ude i trafikken, hvor det er vigtigt, at du kan bremse hurtigt. Til gengæld må opbremsningen ikke være for hård, da den kan resultere i, at du ryger af boardet.

 • Fjernbetjening

Et el-skateboard bliver typisk styret af en fjernbetjening, der ved hjælp af et særligt hjul bliver brugt til at bremse og accelerere. Hjulet er med til at sikre, at du nemt kan kontrollere din hastighed, boardets acceleration og den flydende og behagelige bremseevne, så du undgår ulykker.

Med fjernbetjeningen vil du kunne skifte mellem tre forskellige hastighedsniveauer, og du vil også kunne se vigtige informationer om din kørsel som fx kilometertal, hastighed, batteriniveau og lignende.

 • Topfart

Det skal være både sjovt og praktisk at køre på et elektrisk skateboard, og det skal kunne fragte dig fra A til B uden problemer. Derfor gælder det også om, at boardet har en topfart, der sikrer, at det er underholdende at køre på, samtidig med at det ikke tager for lang tid at komme frem til destinationen. Derudover skal du naturligvis være obs på reglerne, som vi skriver mere om længere nede i artiklen.

 • Rækkevidde

Det gælder om at vælge et el-skateboard, der kan dække den ønskede rækkevidde. Kan skateboardet ikke køre ret langt, vil du hurtigt miste interessen og den praktiske del af anvendelsen af skateboardet. Her gælder det også om at vælge et batteri, der kan holde i lang tid, da det løbende vil miste noget af sin effektivitet.

Top 3 populære elektriske skateboards

Det er blevet meget populært at stå på et el-skateboard, og derfor er der i dag også rigtig mange forskellige skateboards at vælge imellem. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, især som nybegynder, og derfor får du her en oversigt og en gennemgang af de tre mest populære el-skateboards.

Roadsurfing HUB

 • Populært longboard med høj topfart

Roadsurfing HUB

Til Butik

Roadsurfing HUB er et el- skateboard, hvor kvalitet såvel som funktionalitet er i fokus. Det er fremstillet af materialet Super-Flex, en kombination af glasfiber og bambus. Det giver et tyndt og lækkert bræt, men også en forbedret helhedsoplevelse på boardet. Materialet er meget fleksibelt, og så er det stødabsorberende. Dine ben og resten af kroppen undgår at blive belastet.

Ifølge Eriders.dk, som har foretaget deres egen el-skateboard test, kommer det med en lydløs Hub-motor.

Det er en hurtig accelererende og kraftig motor, der giver en topfart på hele 39 kilometer i timen.

Derudover har batteriet en stor kapacitet, der betyder, at skateboardet kan køre omkring 25 kilometer på en enkelt opladning.

En af de helt store fordele ved at vælge et elektrisk skateboard med en hub motor er, at bremseegenskaberne og accelerationen er mere glidende, end den ellers ville være. Derudover er der stadig mulighed for at foretage en hård opbremsning, hvis man befinder sig i tæt trafik, eller der sker et uheld.

Fjernbetjeningen har et indbygget display, der hele tiden viser hastighed, batteriniveau og kilometertæller, så du hele tiden kan sikre dig, at der er nok batteri til at komme hjem igen. Det er også via fjernbetjeningen, du styrer farten – her ruller du bare på et hjul på fjernbetjeningen for enten at bremse eller accelerere.

Endeligt er der fuldt fokus på sikkerheden, da de orange hjul er udstyret med et hvidt print. Udover at se fedt ud fungerer de også som reflekser, så du kan blive set i mørke.

Se hele udvalget hos Roadsurfing.dk

Razor longboard

 • Let og komfortabelt cruiser longboard til afslappende og sjov ture

Razor longboard

Til Butik

Hvis du er mere til at cruise stille og roligt rundt på dit el-skateboard, kan du med fordel vælge et Razor longboard. Det kommer med en tophastighed på 16 kilometer i timen, og det henvender sig derfor primært til dig, der foretrækker en underholdende kørsel frem for et egentligt transportmiddel.

Razor elektrisk skateboard har desuden en ekstra høj kørekomfort. Det er nemlig længere end almindelige skateboards, med større afstand mellem hjulene. Det gør, at det er meget behageligt at køre på, især hvis du foretrækker et board, du kan køre hyggelige ture på.
Samtidig er det også velegnet til dig, der gerne vil køre lange ture, eller som ikke ønsker at oplade det hele tiden.

Razor longboard kan nemlig køre i helt op til 40 minutter på en enkelt opladning, og du undgår derfor i langt de fleste tilfælde at løbe tør for batteri, mens du er ude og køre.
Skateboardet er bygget i en meget solid konstruktion, og det kan derfor også holde til en meget høj maksimal belastning på intet mindre end 100 kg.

Se hele udvalget hos Roadsurfing.dk

Boosted

Boosted er ifølge Eriders.dk, som tester elektriske skateboards og løbehjul, et af verdens mest solgte el-skateboard, og det er også fremstillet af verdens førende producent af elektriske skateboards.

Det er ikke uden grund, at mange mener, at et Boosted skateboard er iblandt verdens bedste. Det er nemlig utroligt holdbart, og så kan det bygget til at kunne køre mange tusinde kilometer, så længe man blot sørger for at passe godt på det.

Der er tale om et meget fleksibelt bræt – faktisk er det så fleksibelt, at du kan veje helt op til 120 kilo og stadig kunne hoppe på det uden, at brættet knækker. Derudover har det en levetid, der er længere end de fleste andre elektriske skateboards på markedet, og det kan uden problemer køre igennem regn og vandpytter.

Samtidig er det utroligt hurtigt og kan nå op på en tophastighed på ca. 35 kilometer i timen. Ifølge eksperter på området skulle Boosted boardet have de absolut bedste og mest glidende bremseevner sammenlignet med alle andre el-skateboards på markedet.
Eriders.dk har selv testet Boosted skateboardet, og de mener, at fjernbetjeningen er blandt de bedste, de har testet. Fjernbetjeningen benyttes således, at man holder tommelfingeren hen over et hjul, så man henholdsvis kan styre accelerationen og bremserne.

Samtidig kommer skateboardet med nogle meget brede hjul, der også er bredere end de fleste andre modeller på markedet. Jo bredere jul, desto bedre et greb har du i vejen, og dermed får du en større stabilitet på skateboardet.

Er kun det bedste af det bedste godt nok til dig, skal du med andre ord vælge dette el-skateboard. Det er her, du får de absolut bedste betingelser for en sjov og ikke mindst behagelig køretur på skateboardet.

Se hele udvalget hos Roadsurfing.dk

Guide til køb

Hvad er et longboard og et elektrisk skateboard?

Du har formentlig allerede hørt om begreberne ”longboard” og ”elektrisk skateboard” – men hvad er forskellen på de to begreber, hvis der overhoveder er nogen?

Et elektrisk skateboard fungerer i store træk på samme måde som et helt almindeligt skateboard, som de fleste allerede kender. Et skateboard har som udgangspunkt altid fire hjul, et bræt, og det er muligt at styre brættet ved at læne vægten ud til siderne. Et el-skateboard adskiller sig fra et almindeligt skateboard ved at have en elektrisk motor, som typisk bliver styret af en fjernbetjening.

Ifølge roadsurfing.dk og en række eksperter på området viser det sig dog imidlertid, at betegnelsen ”elektrisk skateboard” faktisk bliver brugt forkert, når der henvises til et el-skateboard. I virkeligheden er et elektrisk skateboard som vi kender det et elektrisk longboard. Årsagen her skal findes i, at det faktisk er et longboard, der bliver brugt til at udgøre brættet, og det er typisk længere end et almindeligt skateboard.
Longboards er blandt andet inspireret af surferkulturen, og derfor får man med et el-skateboard / el-longboard en følelse af at surfe på vejen

Motortype

Der findes overordnet set to forskellige motortyper, når det kommer til de elektriske skateboards, og det er ikke uden betydning, hvilken af de to motortyper, du vælger. Et el-skateboard er som regel ikke en helt billig investering, og derfor gælder det om at sikre sig, at du får en god motor for dine penge.

Det er særdeles vigtigt, da det hovedsageligt er motoren, der adskiller et elektrisk skateboard fra et almindeligt skateboard.

Der findes både en såkaldt Hub motor og en Rem motor (også kaldet Belt motor), og nedenfor kan du læse om fordelene og ulemperne ved de to forskellige motortyper.

HUB MOTOR

FORDELE OG ULEMPER

 • Simpel motor uden gearing eller motorbeslag, hvilket gør, at man typisk slet ikke lægger mærke til motoren
 • Meget lydsvag motor
 • Løber du tør for batteri undervejs på din tur, kan du bruge dit el-skateboard som et almindeligt skateboard, hvor du får fart på ved at skubbe dig fremad med benene
 • Motoren kræver ingen vedligeholdelse, da der hverken kommer skidt eller snavs ind i motoren, og derudover er den i de fleste tilfælde stort set vandtæt
 • Både bremseevne og accelerationen vil føles mere ”smooth” ved denne motortype.
 • Motoren sidder i baghjulene, og det er derfor ikke helt ligetil bare at skifte hjulene, som man kan med forhjulene
 • Motoren er indelukket, hvilket kan give udfordringer i forhold til ventilation. Bliver motoren for varm, kan det resultere i en forringelse af ydeevnen.

REM MOTOR

FORDELE OG ULEMPER

 • Denne motortype giver typisk en mere direkte kraft, og du vil dermed opleve en hurtigere acceleration og en kraftigere bremseevne
 • Du kan uden problemer skifte hjulene ud, hvis du for eksempel ønsker at gøre dit skateboard mere velegnet til off road kørsel
 • Motoren er åben frem for indelukket, og dermed er der også en bedre ventilation. Det sikrer dig en bedre ydeevne, og potentielt set kan det også resultere i en længere holdbarhed.
 • Fordi motoren er åben, bliver den også udsat for snavs, og det er derfor nødvendigt at afsætte tid til vedligeholdelse. Samtidig skal bæltet fra tid til anden udskiftes, så du undgår, at det sprækker, mens du er ude at køre.
 • Du kan ikke bruge dit el-skateboard som et almindeligt skateboard i tilfælde af, at du løber tør for strøm undervejs. Der vil nemlig være modstand i motoren, som gør, at det ikke kan lade sig gøre.
 • Motoren er mere højlydt end ved en Hub motor.

Bremser

Bremserne på et elektrisk skateboard er utroligt vigtigt for din sikkerhed, men også for din køreglæde. Der findes overordnet set tre forskellige bremsemetoder; friktionsbremsning, dynamisk bremsning og regenerativ bremsning, hvoraf det primært kun er sidstnævnte, der bliver anvendt på elektriske skateboards.

Regenerativ bremsning har den helt store fordel, at det faktisk samtidig lader batteriet på skateboardet op. Udfordringen ved det kan dog være, at hvis batteriet allerede er fuldt, kan ikke tåle at blive opladt yderligere.

Når batteriet er 100 % opladt, vil skateboardet i så fald miste evnen til at bremse, og derfor er det vigtigt, at man altid ved, hvordan man bremser med fødderne.

Nogle elektriske skateboards, som for eksempel Boosted, bipper, inden bremserne deaktiveres, så man på den måde bliver gjort opmærksom på, at man selv skal bremse manuelt.

Der findes dog ét el-skateboard, der både har dynamisk og regenerativ bremsning, Mellow Drive, og her undgår man på den måde deaktivering af bremserne ved et fuldt opladt batteri.

Topfart

Bremserne på et elektrisk skateboard er utroligt vigtigt for din sikkerhed, men også for din køreglæde. Der findes overordnet set tre forskellige bremsemetoder; friktionsbremsning, dynamisk bremsning og regenerativ bremsning, hvoraf det primært kun er sidstnævnte, der bliver anvendt på elektriske skateboards.

Regenerativ bremsning har den helt store fordel, at det faktisk samtidig lader batteriet på skateboardet op. Udfordringen ved det kan dog være, at hvis batteriet allerede er fuldt, kan ikke tåle at blive opladt yderligere.

Når batteriet er 100 % opladt, vil skateboardet i så fald miste evnen til at bremse, og derfor er det vigtigt, at man altid ved, hvordan man bremser med fødderne.

Nogle elektriske skateboards, som for eksempel Boosted, bipper, inden bremserne deaktiveres, så man på den måde bliver gjort opmærksom på, at man selv skal bremse manuelt.

Der findes dog ét el-skateboard, der både har dynamisk og regenerativ bremsning, Mellow Drive, og her undgår man på den måde deaktivering af bremserne ved et fuldt opladt batteri.

Fjernbetjening

Det er fjernbetjeningen, der styrer skateboardet, og det er derfor en god ide at vælge et board, der kommer med en god fjernbetjening, der er nem at anvende. Det skal være nemt og uden problemer at skifte hastighed, bremse op og så videre.

Rækkevidde

Sidst men ikke mindst er det også en god ide, at du gør dig nogle overvejelser omkring, hvor lang en rækkevidde du har behov for. Ønsker ud at anskaffe dig et el-skateboard for at kunne bruge det som et effektivt transportmiddel i stedet for en cykel eller en knallert, eller skal du bare bruge det til at cruise rundt på i dit lokalområde?

Jo længere du har planer om at køre på skateboardet mellem opladningerne, desto vigtigere er det, at du vælger et skateboard med en lang rækkevidde. På den måde kan du minimere risikoen for, at du løber tør for batteri undervejs.

Er elektriske skateboards lovlige?

Det korte svar er ja.

 • D. 17. januar 2019 trådte der en ny forsøgsordning i kraft for elektriske skateboards.

Et el-skateboard er således lovligt i trafikken, hvis det maksimalt kan køre 20 kilometer i timen via motorkraft. Det vil sige, at el-skateboards der kan køre hurtigere end 20 kilometer i timen altså ikke er lovlige.

Derudover skal skateboardet være CE-godkendt, ligesom det maksimalt må være 25 kg, være 70 centimeter bredt og 1,2 meter langt.

Du skal være fyldt 15 år, før du må køre på et elektrisk skateboard i trafikken uden en voksen, og du skal følge cykelreglerne. Det vil sige, at du skal køre på cykelstien, såfremt det er muligt. Der er også en række regler i forhold til reflekser og lys.

Du kan læse meget mere om reglerne på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside og hos FDM.

Se hele udvalget