Sansegyngen er et sjovt og alsidigt legeredskab, men også fantastisk til at udvikle barnets motoriske sans.

Sansegyngen blev et kæmpe hit i begyndelsen af 2000’er med den originale gynge fra Erik Hougaard

I dag findes der flere gode alternativer at vælge imellem i alle prisklasser. Se nogen af dem lige nedenunder.


Bedste udendørs sansegynge

Krea Sansegynge

 • Kvalitet fra kendt brand
 • Indendørs / Udendørs

Krea Sansegynge udendørs

i samarbejde med PriceRunner

Et andet godt bud på en dansk sansegynge til udendørs (eller indendørs) brug er Krea Sansegynge.

Designet i nylon minder en del om den originale UniFlex Sansegynge, men er ”kun” klassificeret til en max. vægt på 100 kg.

Omvendt hylder den de klassiske sansegynge-principper – du kan her lade børnene nyde en stille stund med en god bog, men kan også lade dem få et fascinerende indblik i de forskellige bevægelsesmønstre og styrke den såkaldte labyrintsans.

Sansegyngen er god til børn i aldersgruppen 3 år og opefter. Den har en diameter på 100 cm. Længden kan nemt indstilles ved hjælp af S-krogene på selve rebet.


Small Foot Sansegynge

 • Firkantet sansegynge
 • Udendørs

Small Foot Sansegynge

i samarbejde med PriceRunner

Det er særligt på designet, at Small Foot Sansegynge skiller sig ud, idet det firkantede design mikser en træramme med et rengøringsvenligt stofsæde.

Særligt træet er et kendetegn for brandet Small Foot, der bevidst har valgt at inddrage træ som et miljøvenligt valg i deres kollektion af børnelegetøj og -møbler.

Small Foot Sansegynge er derfor et godt valg til den miljøbevidste forbruger.

Sansegyngen har en max. belastning på 100 kg, så barnet uden problemer kan sidde sammen med et par legekammerater og nyde omgivelserne i f.eks. haven, men det fungerer naturligvis også at tage den med ind i børneværelset.

Sansegyngen er ifølge producenten bedst velegnet til børn fra 3 år og opefter, og den har en samlet diameter på 1 meter.


BERG Playbase med sansegynge

 • Klatrestativ med sansegynge
 • Udendørs

BERG Playbase med sansegynge

Til Butik

Klatrestativ og sansegynge i én fra det hollandske firma BERG.

Playbase er en “samle selv” gyngestativ, hvor du kan sammensætte et klatrestativ med dine egne ønsker, blandt andet forskellige slags gynger og klatrevæg.

Du kan se hele udvalget af Playbase hos forhandleren Abilica.


Bedste indendørs sansegynge

Krea Sansegynge

 • Kvalitet fra kendt brand
 • Indendørs / Udendørs

Krea Sansegynge udendørs

i samarbejde med PriceRunner

Krea er et dansk design, som bl.a. står bag en af markedets mest populære sansegynger – eller fugleredegynge, om du vil.

Det lukkede nylondesign med en blød ramme (uden net) vil være perfekt til børneværelset, hvor barnet kan kravle rundt i timevis uden at ”falde” igennem. Krea Sansegynge fremmer særligt balance- og bevægelsessansen, også kendt som den vestibulære sans.

Det er en sansegynge, der bliver anbefalet til 3-årige børn og ældre. Mindre børn kan dog også sagtens benytte gyngen, men de skal her helst være overvåget af en voksen.

Sansegyngen har en diameter på 100 cm. Længden kan nemt indstilles ved hjælp af S-krogene på selve rebet.


Bedste lille sansegynge

Bino Toys

 • Lille sansegynge
 • Udendørs
 • Max belastning 100kg

Bino Toys gynge

Til Butik

Bino Toys Sansegynge er en traditionel rundgynge med net.

Den adskiller sig ved at være mindre end mange andre lignende sansegynger.

Hvor flere af dem har en diameter på 100 cm, har Bino Toys Sansegynge blot en diameter på 60 cm. Det gør imidlertid også, at den passer ind på det mindre børneværelse – eller den mindre stue. Max. belastningen ligger på 100 kg.

Gyngen anbefales til børn fra 3 år og opefter. Mindre børn bør altid overvåges under brug af sansegyngen. Bino Toys er generelt kendt for at producere et innovativt og velassorteret legetøjsudvalg.

Har du set dig lun på en sansegynge, men føler du ikke rigtig, at der er plads på børneværelset?

Så kan vi varmt anbefale Bino Toys Sansegynge, der med en diameter på 60 cm er en af de mindste i kategorien.

Det bemærkelsesværdige er dog, at den stadig har en max. belastning på 100 kg, hvorfor den har stor holdbarhed – helt på højde med de større modeller. De sorte og orange farver vil givetvis også være noget, der straks fanger barnets opmærksomme blik.


Bedste gyngestativ med sansegynge

NSH Nordic Play

 • Gyngestativ med sansegynge
 • Max. brugervægt på 100 kg

Nordic Play Asta Gyngestativ med rundgynge

i samarbejde med PriceRunner

Et andet godt bud på en integreret løsning med gyngestativ og sansegynge, er NSH Nordic Play.

Både sansegynge og stativ i FSC-certificeret træ er holdt i en mørk grålig nuance, der virker både diskret og elegant. Selve gyngen er forarbejdet med en bredere skumkant, så barnet kan føle sig ganske sikker under de gyngende bevægelser.

Eftersom der er mulighed for at justere rebet, vil det også være muligt at tilpasse længden til barnets aktuelle alder.

Sansegyngen med en diameter på 1 meter er certificeret til en max. brugervægt på 100 kg, så det kan lade sig gøre at få to børn i alderen 3-10 år til at gynge samtidigt. Målene er H210 x B240 x D9 cm.


Bedste sansegynge til institutioner

Original Sansegynge Fra Sansegynge.dk

 • Til institutioner
 • Max. brugervægt på 500 kg

Original Sansegynge Fra Sansegynge.dk

Til Butik

Sansegynge.dk er kendt for at forhandle de sansegynger, der i dag betegnes som de originale i branchen.

En af modellerne i sortimentet er den originale sansegynge til institutioner. Den er godkendt af Teknologisk Institut, hvilket vidner om, at den er gennemtestet ned til mindste detalje.

Sansegyngen fra Sansegynge.dk er kendetegnet ved at have ét ophængspunkt, som i særlig grad stimulerer den vestibulære sans.

Sansegyngen til institutioner har en max. brugervægt på 500 kg og kan suppleres med tilbehør som puder og telte.


Bedste sansegynge med kant og telt

Hörby Bruk

 • Til institutioner
 • Max. brugervægt på 100 kg

Hörby Bruk sansegynge med telt

i samarbejde med PriceRunner

Med Hörby Bruks sansegynge får du en komplet løsning, hvor sansegynge og telt er integreret i ét og samme produkt, så barnet får en tipilignende effekt.

De enkelte dele kan imidlertid også benyttes separat, hvis legen skal varieres fra tid til anden. Sansegyngen har en max. belastning på 100 kg, mens diameteren er 95 cm.


Hvilken sansegynge skal jeg købe?

I dag er markedet for sansegynger uhyre bredt, så sørg for at sætte dig nogle konkrete mål for, hvordan du ønsker at benytte den nye sansegynge.

Vil du primært bruge den i barnets første leveår?

Eller skal den kunne følge barnet i længere tid? Du skal naturligvis også spørge dig selv, om sansegyngen primært skal bruges til ét eller flere børn.

Nogle sansegynger har en større bæreevne end andre.

Rent størrelsesmæssigt skal du også spørge dig selv, hvor meget der er plads til i det ønskede legemiljø.

Sansegyngerne skal have en vis sikkerhedsafstand, så sørg for at gennemlæse alle producentens sikkerhedsoplysninger på forhånd.

Hvorfor vælge en sansegynge?

Sansegyngen er først og fremmest udviklet som et motorisk redskab, som særligt har en positiv virkning for barnets vestibulære sans, som beskrevet udførligt på www.friendshipcircle.org.

Balance- og bevægelsessansen (labyrintsansen) skal stimuleres ved at sætte hjernens vestibulære væsker i sving på forskellig vis, så barnet får en forståelse af bl.a. fart og afstandsberegning.

Det er imidlertid ikke nok, at barnet kun bliver gynget frem og tilbage, da væskerne skal stimuleres både vertikalt, horisontalt og diagonalt.

Den karrusellignende virkning fra sansegyngerne underbygger således udviklingen af grovmotorikken, ligesom barnet får en større styrke i kroppen, bl.a. ryggen.

Endvidere har sansegynger også vist sig effektive mod kolik og autisme, ligesom de med deres vuggende bevægelse kan give barnet en følelse af hygge og ro.

Fugleredegynge, sansegynge eller motorikgynge?

Hvis du er på online jagt efter en sansegynge, kan du med fordel udvide din søgning med nøgleord som fugleredegynge og motorikgynge, da det er termer for ét og samme produkt.

Du kan således sagtens opleve, at én forhandler bruger termen motorikgynge, mens en anden måske holder fast ved det gængse udtryk sansegynge.

Ophængning af sansegynge – sådan hænger du din sansegynge op

Det er som regel ligetil at montere sansegyngerne, hvis du blot følger producentens anvisninger og får tilkøbt en passende ophængskrog, som normalt ikke medfølger.

Du skal naturligvis være særligt OBS på, at sansegyngen bliver placeret i den rigtige højde. Faldhøjden må eksempelvis ikke være for høj, da barnet ellers kan slå sig alvorligt. Ved de mindre børn er en faldhøjde på 30 cm meget passende som udgangspunkt. Husk, at du kan købe forlængerstykket, hvis rebet til gyngen ikke kan nå helt op i loftet.

Babyuniverset.dk kan du hente en række gode råd til, hvad du ellers skal være opmærksom på mht. monteringen. Her bliver det på bloggen bl.a. understreget, at du helst skal gå efter ét ophængspunkt i stedet for flere, da det vil give den bedste effekt med henblik på at stimulere den vestibulære sans.

Til indendørs eller udendørs brug?

Hovedparten af sansegyngerne kan bruges både udendørs og indendørs (se sansegynge – bedst i test), så du bestemmer selv, hvor de skal placeres – eksempelvis i en krog på børneværelset eller i et ude i haven (du kan også få tilhørende gyngestativer til sansegyngerne).

Du bør dog have øje for, at mange sansegynger har det bedst med at blive opbevaret indendørs i de kolde vintermåneder eller under hårde vejrforhold, så de bibeholder en pæn overflade.

Max. tilladt vægt?

Der er angivet en max. brugervægt for de specifikke sansegynger, der indikerer, hvor mange børn (eller voksne) der kan være plads til samtidigt på den enkelte gynge. En typisk max. brugervægt vil ligge på omkring 100-200 kg, men du kan også sagtens finde sansegynger, der ligger uden for dette interval.

Firkantet eller rund form?

Den gængse form på sansegynger er den runde form, hvorfor de også ofte bliver benævnt rundgynger eller fugleredegynger. Der er imidlertid også firkantede modeller. Der er ikke den helt store forskel, så det vil ofte bero på en smagssag.

Hvad er en sansegynge god for?

Sansegyngen er først og fremmest udviklet som et motorisk redskab, som særligt har en positiv virkning for barnets vestibulære sans.  Den karrusellignende virkning fra sansegyngerne underbygger således udviklingen af grovmotorikken.